Ολοκληρώνεται νωρίτερα το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών

Καταληκτική ημερομηνία η 22/8/09
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 14:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την απόφασή του να επισπεύσει την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό», με καταληκτική ημερομηνία πλέον την 22/08/2009, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο είχε ξεκινήσει στις 05/06/2009, λήγει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, ξεπεράστηκε κατά πολύ ο αρχικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης, που είχε οριστεί στα €15εκ. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ο προϋπολογισμός έχει πλησιάσει τα €40εκ.

Επιπλέον, υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ενεργειακή εξοικονόμηση μπορεί να είναι 41,6 γιγαβατώρες/έτος όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος. Αντίστοιχα, η μείωση των εκπομπών CO2 μπορεί να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό σχεδιασμό τη μείωση κατά 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ στην ανακοίνωσή του, μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.

Ο μέσος όρος των πωλήσεων στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχει μειωθεί, εντωμεταξύ, σημαντικά, φθάνοντας, στο τέλος Ιουλίου, περίπου τις 1.500 πωλήσεις την ημέρα.

Για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των καταναλωτών, το ΥΠΑΝ δίνει ένα περιθώριο τριών εβδομάδων, προκειμένου αυτοί που επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος αυτού, να μπορέσουν να το πράξουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα