ANZ Bank: Εξαγοράζει καταστήματα της RBS σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν

Προς 550 εκατ. δολ. ΗΠΑ
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 06:49

Συμφωνία για την εξαγορά υποκαταστημάτων της Royal Bank of Scotland Group Plc σε έξι ασιατικές αγορές έκλεισε η Australia & New Zealand Banking Group Ltd., προκειμένου να περιορίσει τη μείωση της αύξησης των κερδών της στο εσωτερικό.

Η ANZ Bank, η τέταρτη σε μέγεθος δανείστρια της Αυστραλίας, θα καταβάλει 550 εκατ. δολ. ΗΠΑ για τα καταστήματα της Royal Bank of Scotland στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο χρηματιστήριο στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της ΑΝΖ σημείωναν άνοδο 1,6% φθάνοντας στα 19,30 δολ. Αυστραλίας η μία στις 11 π.μ. στο Σύδνεϋ.

Η RBS, με έδρα το Εδιμβούργο, πουλά ή κλείνει καταστήματα κατά τα 2/3 σε 54 χώρες όπου δραστηριοποιείται μετά τις μεγαλύτερες ζημίες που εμφάνισε στην ιστορία της πέρυσι. Η εξαγορά θα βοηθήσει τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της ΑΝΖ, Μάϊκλ Σμιθ, που νωρίτερα ηγείτο τoυ ασιατικού σκέλους της HSBC Holdings Plc, να επιτύχει τον στόχο διπλασιασμού των κερδών από την Ασία στο 20%.

Ο Σμιθ επεκτείνεται στο εξωτερικό μετά τη μείωση των κερδών της ΑΝΖ Bank κατά 28% στο 1,42 δισ. δολ. Αυστραλίας το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα χρέη από τις πιστώσεις διπλασιάστηκαν στο 1,44 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Τα καταστήματα που θα αποκτήσει η τράπεζα της Αυστραλίας είναι 54 με 3,2 δισ. δολ. ΗΠΑ δάνεια και 7,1 δισ. δολ. καταθέσεις και εξυπηρετούν περίπου 2 εκατ. πελάτες, σύμφωνα με την ANZ Bank. Ακόμα και πριν τη συμφωνία αυτή η ΑΝΖ είχε περισσότερες επενδύσεις στην Ασία από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών προς αυτήν αυστραλιανών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων μεριδίων στην Shanghai Rural Commercial Bank, την Saigon Securities Inc. και την AMMB Holdings Bhd. της Μαλαισίας.

Αλλού στην Ασία η ΑΝΖ Bank έχει στην κυριότητά της το 10% της Sacombank στο Βιετνάμ, 38% της PT Panin Bank στην Ινδονησία και το 40% του venture πιστωτικής κάρτας με την Metropolitan Bank & Trust Co. στις Φιλιππίνες. Σημειώνεται ότι η ΑΝΖ Βank δημιούργησε μία τράπεζα στην Καμπότζη μέσω venture με την Royal Group.

Xθες στο Λονδίνο οι μετοχές της RBS αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 3,5%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα