Petrobras: Δυσκολία επίτευξης του στόχου παραγωγής το 2009

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 07:21

Δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο παραγωγής πετρελαίου του 2009 η Petroleo Brasileiro SA, η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Βραζιλίας, δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Χοσέ Σέρτζιο Γκαμπριέλλι.

Ο μέσος όρος παραγωγής των 2,05 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως στη Βραζιλία φέτος, θα είναι δύσκολος στόχος, δήλωσε ο Γκαμπριέλλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Ρίο ντε Ζανέϊρο, συμπληρώνοντας: «Θα έχουμε μεγάλη μάχη κάθε μέρα».

Η εταιρεία, γνωστή ως Petrobras, εμφάνισε μέση παραγωγή το πρώτο εξάμηνο 1,958 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά το κλείσιμο μονάδων της για συντήρηση, ενώ η Credit Suisse σε σχόλιό της στις 20 Ιουλίου, ανέφερε ότι ο στόχος της εταιρείας είναι φανερό ότι δεν θα επιτευχθεί. H Petrobras βασίζεται σε πετρελαιοπηγές που παράγουν εδώ και 60 χρόνια για να διατηρήσει την παραγωγή της μέχρι τη λειτουργία καινούργιων το 2013.

Η Petrobras, σήμερα η ένατη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, επενδύει 174 δισ. δολ. την επόμενη πενταετία για την ανάπτυξη νέων πετρελαιοπηγών. Η διοίκησή της εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι σταθερές αυτήν την χρονική περίοδο και θα κυμανθούν από 45 δολ. έως 65 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τον Γκαμπριέλλι. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε σήμερα άνοδο για πρώτη φορά σε ένα μήνα πάνω από τα 71 δολ. το βαρέλι, και έκλεισε στα 71,22 δολ. στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές του καυσίμου έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 60% και βρίσκονται 51% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. στα οποία αναρριχήθηκαν στις 11 Ιουλίου του 2008.

Φέτος οι μετοχές της Petrobras έχουν σημειώσει άνοδο 43% και οι μετοχές της Exxon Mobil Corp. υποχώρησαν 12% την ίδια χρονική περίοδο στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο φέτος οι μετοχές της BP Plc υποχώρησαν 3%.

Στο Σάο Πάολο οι μετοχές της Petrobras σημείωσαν σήμερα άνοδο 3,4% φθάνοντας στα 32,55 ρεάλ η μία.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα