Υποχωρεί το γιέν έναντι δολαρίου και ευρώ

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 06:00
UPD:06:09

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι οι ιαπωνικές θα ανακοινώσουν υψηλότερα κέρδη, αναζωογονώντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Η στερλίνα διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του δολαρίου πριν από τη σημερινή σύσκεψη της Bank of England κατά την οποία – σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές – θα αποφασιστεί η διατήρηση των επιτοκίων στο 0,5%. Τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο έναντι του γιέν πλησίασε το δολάριο της Αυστραλίας μετά την απροσδόκητη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τον Ιούλιο.

Το γιέν υποχώρησε στα 136,96 ανά ευρώ στις 10:52 π.μ. στο Τόκιο, από 136,79 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 95,05 ανά δολάριο από 94,97. Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ στο 1,4408, μετά την υποχώρησή του χθες στο 1,4447, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Δεκεμβρίου. Η βρετανική λίρα ισχυροποιήθηκε στο 1,7001 ανά δολάριο από 1,6989.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 84,52 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 84,06 σεντς χθες και στα 80,25 γιέν από 79,82 γιέν.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei 225 στην Ιαπωνία να σημειώνει άνοδο 0,9% και τον MCSI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας να ισχυροποιείται κατά 0,5%.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα μετά την έκθεση στην Ιαπωνία που έδειξε ότι οι επενδυτές αγόρασαν περισσότερες ξένες μετοχές από αυτές που πούλησαν για έβδομη εβδομάδα. Οι ντόπιοι επενδυτές αγόρασαν 10,2 δισ. γιέν (107,3 εκατ. δολ.) περισσότερες ξένες μετοχές από αυτές που πούλησαν την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκιο.

Ανοδικά για έκτη ημέρα κινήθηκε χθες η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου – το μακροβιότερο χρονικό διάστημα σε τρεις μήνες – μετά την έκθεση που έδειξε αύξηση των υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη σε 1,5 έτος, απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση της τιμής αγοράς κατοικιών.

Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η Bank of England θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5% και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μάλλον θα πράξει το ίδιο, διατηρώντας τα επιτόκιά της στο 1%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα