Αυστραλία: Απροσδόκητη αύξηση της απασχόλησης

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 06:11
UPD:06:22

Απροσδόκητη αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε τον Ιούλιο στην Αυστραλία, ωθώντας υψηλότερα το νόμισμα της χώρας εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το κόστους δανεισμού έως τα τέλη του έτους.

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν εργασία αυξήθηκε 32.000 από τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η απασχόληση θα υποχωρούσε κατά 18.000 θέσεις εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 5,8%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Γκλεν Στίβενς, διατήρησε τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα 50 ετών του 3% αυτήν την εβδομάδα, για τέταρτο μήνα, σηματοδοτώντας ότι αυτά ενδέχεται να αυξηθούν, λέγοντας ότι η οικονομία είναι πιο ισχυρή από τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε στα 84,43 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:17 μ.μ. στο Σύδνεϋ, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των 10 μηνών, από 84,26 σεντς, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας αναρριχήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 4,45%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ο αριθμός των εργαζομένων μερικούς απασχόλησης αυξήθηκε 48.200 και ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους, μειώθηκε 16.000 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση.

Και ενώ η ανεργία στην Αυστραλία είναι σταθερή, αυξάνεται σε άλλες χώρες του κόσμου εν μέσω της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης από τη Μεγάλη Ύφεση. Ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών του 5,4% τον Ιούνιο και στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 9,5%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1983. Σημερινή έκθεση έδειξε ότι η ανεργία στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε για δεύτερη τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών του 6%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα