Με οδηγό τις τράπεζες

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 00:01

Θετικό ήταν χθες το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους κλάδους τραπεζών και τροφίμων να ηγούνται της ανόδου. Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πυροδότησε ράλι των τραπεζικών τίτλων κυρίως στο Λονδίνο, αλλά και στις άλλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης.

Η Lloyds έκανε άλμα 12%, η RBS ενισχύθηκε 9,7%, ενώ οι HSBC και Barclays είχαν κέρδη πάνω από 5%. Στον κλάδο των τροφίμων το έναυσμα της ανόδου έδωσε η Unilever, ανακοινώνοντας καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που όμως δεν ήταν αρκετές να ρίξουν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, τα ταμπλό κοκκίνισαν, με τις εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά και τις επιφυλακτικές προβλέψεις της Cisco για τις προοπτικές ανάκαμψης. Απώλειες είχαν επίσης οι πετρελαιοβιομηχανίες, εξαιτίας και της ελαφράς υποχώρησης των τιμών του αμερικανικού αργού, αλλά και οι μετοχές του κλάδου υγείας.

Στις αγορές συναλλάγματος, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας έθεσε σε κλοιό πιέσεων τη στερλίνα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το δολάριο, κερδίζοντας έδαφος τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γιεν. Πέρα από το αμερικανικό νόμισμα, οι επενδυτές αναζήτησαν όμως και ένα άλλο «ασφαλές καταφύγιο», αυτό του χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα