Japan Airlines: Διογκώθηκαν οι ζημίες το α' εξάμηνο

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 06:32
UPD:10:26

Περίπου 30 φορές αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης οι ζημίες της Japan Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ασίας από πλευράς πωλήσεων, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τα επαγγελματικά ταξίδια των στελεχών τους εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης και η νέα γρίπη περιόρισε τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής.

Η Japan Air εμφάνισε ζημίες 99 δισ. γιεν (1 δισ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, έναντι ζημιών 3,4 δισ. γιεν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Τόκιο. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 32% στα 335 δισ. γιεν.

Η αεροπορική εταιρεία, που οδεύει για δεύτερο έτος ζημιών, προχωρά σε μείωση του κόστους μετά τη μεγαλύτερη από το 2003 κάμψη της επιβατικής κίνησης. Η ανταγωνίστριά της Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να εμφανίσει τις πρώτες της ζημίες σε 24 χρόνια, ενώ η Cathay Pacific Airways εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης μέρους των καθισμάτων στην πρώτη θέση, για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διεθνώς η αεροπορική βιομηχανία ενδέχεται να εμφανίσει φέτος ζημίες 9 δισ. δολ., καθώς η νέα γρίπη επιδεινώνει την κατάσταση από την παγκόσμια ύφεση, σύμφωνα με την International Air Transport Association (ΙΑΤΑ).

Οι μετοχές της Japan Air κατέγραφαν απώλειες 1,2% πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Japan Air χάνει ξένους επιβάτες καθώς η οικονομία συρρικνώνεται. Η εταιρεία μείωσε τη συχνότητα των οκτώ υπερατλαντικών της πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων από το Τόκιο στην Ταϊπέι, τη Σεούλ και το Νέο Δελχί και διακόπτει το δρομολόγιο Οσάκα-Λονδίνο, εξαιτίας τη μειωμένης ζήτησης.

Σημειώνεται ότι η Japan Air έκλεισε συμφωνία με τη μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων να μειώσει τους μισθούς κατά 5% από τον περασμένο Οκτώβριο. Το Μάιο προέβλεπε ότι το κόστος των καυσίμων θα μειωθεί κατά 27%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα