Μετριάζεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 11:38

Μικρή αύξηση παρουσίασε ο δείκτης του Economic Cycle Research Institute για τις μελλοντικές πληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας άνοδο του πληθωρισμού τους προσεχείς μήνες.

Ο δείκτης Eurozone Future Inflation Gauge αυξήθηκε για δεύτερη φορά φέτος στις 85,1 μονάδες από 84,5 μονάδες που ήταν το Μάιο, παραμένοντας πάντως κοντά στο ιστορικό χαμηλό του Μαρτίου.

Ο δείκτης, ο οποίος προβλέπει τις κυκλικές μεταβολές του πληθωρισμού, δέχθηκε ώθηση κυρίως από την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Η αύξηση του Eurozone Future Inflation Gauge αρχίζει να μετριάζει τους φόβους αποπληθωρισμού στην Ευρώπη», αναφέρει το ECRI στην ανακοίνωσή του.

Η πορεία του δείκτη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εκτίμησε χθες ότι η πτώση των τιμών καταναλωτή θα είναι προσωρινή.

Αναμένουμε πως η τρέχουσα τάση των υπερβολικά χαμηλών ή αρνητικών ποσοστών πληθωρισμού θα είναι βραχύβια και η σταθερότητα των τιμών θα διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε ο Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα