Για εμπορική κατασκοπεία κατηγορεί η Κίνα τη Rio Tinto

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2009 11:40

Η κινεζική εθνική Υπηρεσία για την Προστασία Κρατικών Μυστικών εξέδωσε έκθεση στην οποία κατηγορεί την πολυεθνική εταιρεία Rio Tinto για εμπορική κατασκοπεία επί έξι χρόνια. Σύμφωνα με τους κινεζικούς ισχυρισμούς, τα στοιχεία που βρέθηκαν στους υπολογιστές της εταιρείας αποδεικνύουν πως η κατασκοπεία αυτή ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό το κινεζικό κράτος.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Κίνα όχι μόνο δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει, αλλά αντίθετα, η υπόθεση των τεσσάρων εργαζομένων της Rio Tinto -μεταξύ των οποίων και ένας Αυστραλός- που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για κατασκοπεία, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αυστηρότερους ελέγχους στην επιχειρηματική δραστηριότητα ξένων εταιρειών στην Κίνα.

Η Rio Tinto επιμένει ότι οι υπάλληλοί της δεν έπραξαν τίποτα το ανήθικο, ούτε προέβησαν σε δωροδοκίες με στόχο την απόσπαση πληροφοριών, αλλά στην έκθεση της κινεζικής υπηρεσίας αναφέρεται ότι η εμπορική κατασκοπεία της πολυεθνικής εταιρείας συνίσταται "στον προσεταιρισμό και την εξαγορά, στην λογοκλοπή τεχνογνωσίας και την αποκόμιση οφέλους μέσω της εξαπάτησης", επί έξι χρόνια.

Χωρίς να εξηγεί το πώς, η κινεζική υπηρεσία κατέληξε σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Κινέζοι χαλυβουργοί κατέβαλαν 102 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για σιδηρομεταλλεύματα απ' ό,τι θα πλήρωναν κανονικά, εξαιτίας της εμπορικής κατασκοπείας της Rio Tinto .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα