Η ύφεση στην οποία εισήλθαν οι χώρες της Νέας Ευρώπης αποδείχθηκε πιο βαθιά απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, όπως επισημαίνεται στο νέο τεύχος της έκθεσης «New Europe», την οποία εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG.
Οι οικονομολόγοι της Eurobank τονίζουν, πάντως, ότι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι το σημείο καμπής για την οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της Νέας Ευρώπης.
«Υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα υπάρξει νέα επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος παγκοσμίως ή στις οικονομίες της Βαλτικής, εκτιμούμε ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει για τις οικονομίες της Νέας Ευρώπης. Ωστόσο, η ύφεση των οικονομιών της Νέας Ευρώπης αναμένεται να είναι βαθύτερη από ότι αναμένονταν για το 2009 και να διαρκέσει και μέσα στο 2010», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η καταλυτική παρέμβαση των διεθνών οργανισμών με επικεφαλής το ΔΝΤ σε μια σειρά από χώρες της Νέας Ευρώπης και η βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος συνέβαλλαν στη σταθεροποίηση των τοπικών νομισμάτων και αγορών.
«Έτσι η πιθανότητα μιας απότομης διακοπής χρηματοδότησης των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και αναχρηματοδότησης του εξωτερικού τους χρέους μειώθηκε σημαντικά», τονίζουν.
Ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κεφαλαιακών εισροών προς τις χώρες της Νέας Ευρώπης από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με την EFG Eurobank, αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην ταχύτατη συρρίκνωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.
Παράλληλα, όμως, η οικονομική ύφεση έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων επιπέδων τους από τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με το ΔΝΤ, γεγονός που προβληματίζει τους οικονομολόγους.
Τέλος, η αδύναμη εσωτερική ζήτηση σε συνδυασμό με τη καθοδική τάση των τιμών των εμπορευμάτων και του πετρελαίου είχαν ως συνακόλουθη συνέπεια την καθίζηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω των ορίων-στόχων των νομισματικών αρχών. Αυτό επέτρεψε τη σημαντική μείωση των επιτοκίων παρέμβασης, αναφέρεται στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι η έκδοση «New Europe» περιέχει μια συστηματική ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών και των χρηματαγορών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Την έκδοση επιμελείται ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου, Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης.