Σε τροχιά ανάκαμψης η αμερικανική οικονομία

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 09:44
EPA/CJ GUNTHER

Σε τροχιά ανάκαμψης εισήλθε η αμερικανική οικονομία, καθώς τα τονωτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν κατά μέσο όρο πως η οικονομία θα επεκταθεί με ρυθμό τουλάχιστον 2% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Όσον αφορά στο τρίτο τρίμηνο, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο – στη μεγαλύτερη αναθεώρηση έρευνας που γίνεται από το Μάιο του 2003.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα τόνωσης αποδίδουν», σχολίασε ο Κένεθ Γκόλντσταϊν, οικονομολόγος του Conference Board στη Νέα Υόρκη.

Οι νέες αυτές προβλέψεις έρχονται μετά τα θετικότερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη μεταποίηση, την απασχόληση και την οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, δεν θα σταθεί ικανή να εμποδίσει την άνοδο της ανεργίας στο 10% για πρώτη φορά από το 1983, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Κάτι που αναμένεται να αναγκάσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ να αποφύγει μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σήμερα το βασικό επιτόκιο στο 0-0,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα