Διευκρινίσεις ΥΠΕΧΩΔΕ για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 18:30
UPD:18:31

Ανακριβή χαρακτηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα δημοσιεύματα περί εισήγησης του ΣτΕ κατά της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων.

Σε ό,τι αφορά τα περί προσφυγής «στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας» και «εισήγησης καταπέλτη κατά της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων», το ΥΠΕΧΩΔΕ εξηγεί πως «η κυβέρνηση απηύθηνε ερώτημα στο ΣτΕ αν, έστω, ασχολείται με το θέμα και η απάντηση ασφαλώς ήταν κατηγορηματικά αρνητική».

«¶λλωστε, είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, το ΣτΕ δεν κρίνει απευθείας τη συνταγματικότητα των νόμων αλλά διοικητικές πράξεις, που εκδίδονται βάσει των νόμων -και αυτές όχι αυτεπαγγέλτως αλλά κατόπιν προσφυγής. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο -δηλαδή κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών- και, φυσικά, δεν έχει εκδοθεί έως τώρα καμία διοικητική πράξη που βασίζεται σε αυτόν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το ΣτΕ «θα κρίνει εμμέσως τη συνταγματικότητα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων», μέσω απόφασής του για κάποιο ξενοδοχείο στην Εκάλη, το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντά πως πρόκειται για δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους θέματα.

«Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε το θέμα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, καθότι έλαβε χώρα επί των ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Εφόσον, όμως, το πρόβλημα ήταν ότι δεν περιλαμβανόταν στις εγκεκριμένες χρήσεις της συγκεκριμένης περιοχής η λειτουργία ξενοδοχείου, τότε είναι προφανές ότι το θέμα δεν έχει ούτε άμεση ούτε έμμεση σχέση με το νόμο τακτοποίησης των ημιυπαίθριων. Διότι, απλούστατα, στο νόμο ορίζεται σαφώς ότι τακτοποίηση μπορεί να γίνει μόνο εάν η συγκεκριμένη χρήση επιτρέπεται στη συγκεκριμένη περιοχή», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των συμβολαιογράφων, υπογραμμίζει πως «είναι απολύτως ανακριβές ότι δήθεν οι συμβολαιογράφοι δήθεν αρνούνται να κάνουν μεταβιβάσεις ημιυπαίθριων που έχουν τακτοποιηθεί».

«Δεν έχει γίνει ακόμα καμία τακτοποίηση ημιυπαίθριου, άρα προφανώς δεν έχει ζητηθεί να γίνει καμία μεταβίβαση, άρα προφανώς κανείς συμβολαιογράφος δεν έχει…αρνηθεί να την κάνει», επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται επίσης πως «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει απαντήσει τόσο στη Βουλή όσο και με δήλωσή του στις 7 Αυγούστου, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχούν».

«Ο Εισαγγελέας δεν έχει απαντήσει ακόμα, ώστε να ξεκαθαρίσει και νομικά το θέμα. Μέχρι να γίνει κι αυτό, οι «ανησυχούντες» ας μη βιάζονται, ας μην αποκρύπτουν τη μία άποψη των συμβολαιογράφων παρουσιάζοντας μόνο την άλλην και, βέβαια, ας μην παραπληροφορούν τον κόσμο ότι δήθεν υπάρχουν αρνήσεις από συμβολαιογράφους για…ανύπαρκτες μεταβιβάσεις», τονίζεται.

«Πλήρη και πολύ καλά οργανωμένη ''χειρουργική'' επέμβαση που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα» χαρακτηρίζει τέλος το ΥΠΕΧΩΔΕ το νόμο 3775/2009.

«Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν επιτέλους την ευκαιρία να τακτοποιήσουν το θέμα τους, το κοινωνικό σύνολο ωφελείται από την είσπραξη του ποσού που θα συγκεντρωθεί και, το κυριότερο ίσως, ταυτόχρονα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για να μη δημιουργηθεί ξανά παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον. Το τονίζουμε αυτό, διότι παρόμοια μέτρα δεν είχαν ληφθεί με το νόμο του 1983», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα