Pimco: «Το δολάριο χάνει το κύρος του»

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009 09:46

Για εξασθένιση του δολαρίου προειδοποιεί η Pacific Investment Management Co. (Pimco), η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο, λόγω των «μαζικών» κεφαλαίων τα οποία το αμερικανικό κράτος διοχετεύει στην οικονομία.

Το δολάριο θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, διαβλέπει ο Κέρτις Μιούμπουρν, διαχειριστής κεφαλαίων της Pimco σε δελτίου που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή τοποθεσία της εταιρείας. «Το δολάριο χάνει το κύρος του ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν κατά πόσο αξίζει τον κόπο να επωφελούνται των περιόδων ισχύος του αμερικανικού δολαρίου προκειμένου να διαφοροποιούν τη συναλλαγματική τους έκθεση», επισημαίνει ο Μιούμπουρν στο δελτίο Αυγούστου για τις αναδυόμενες αγορές. «Το τεράστιο ύψος ρευστότητας σε δολάρια που προέκυψε ως απάντηση στην κρίση έχει οδηγήσει σε κάμψη της ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα», υποστηρίζει ο διαχειριστής.

Σύμφωνα με τον Μιούμπουρν, παρότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να καθιερώσουμε ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα, είναι σαφές ότι το δολάριο χάνει το κύρος του ως καταφύγιο υψηλής αξίας, παρά την απουσία εναλλακτικής επιλογής.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα