Υπεγράφη συμφωνία γνωστοποίησης των καταθέσεων Αμερικανών στη UBS

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009 16:41
UPD:17:45

Συμφωνία υπέγραψαν η ελβετική και η αμερικανική κυβέρνηση με βάση την οποία η ελβετική τράπεζα UBS AG δεσμεύεται να αποκαλύψει τα στοιχεία χιλιάδων Αμερικανών που διατηρούν λογαριασμό στην τράπεζα και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Βάσει της συμφωνίας, η τράπεζα θα δώσει στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για 4.450 αμερικανούς πελάτες της εντός ενός έτους. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη λήψη οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων για την εξασφάλιση πληροφοριών για τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αναστολή της υπόθεσης που εκκρεμεί κατά της UBS σε δικαστήριο του Μαϊάμι στη Φλόριντα, έως ότου φτάσουν στην αμερικανική κυβέρνηση τα στοιχεία αυτά. Επίσης η τράπεζα αποφεύγει την καταβολή προστίμου, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Οι ΗΠΑ προσέφυγαν νωρίτερα φέτος κατά της UBS ζητώντας από την ελβετική τράπεζα να παραδώσει πληροφορίες για περίπου 52.000 πελάτες της. Η ελβετική κυβέρνηση είχε τότε δηλώσει ότι η νομοθεσία περί τραπεζικού απορρήτου που ισχύει στη χώρα εμπόδιζε την τράπεζα από την παραχώρηση των στοιχείων αυτών.

Βάσει της σημερινής συμφωνίας, η ελβετική κυβέρνηση συμφωνεί να επανεξετάσει και να επεξεργαστεί κι άλλα αιτήματα των αμερικανικών αρχών για την αποκάλυψη στοιχείων και από άλλες ελβετικές τράπεζες όσον αφορά αμερικανούς πελάτες τους που μπορεί να προσπαθούν μέσω αυτών να φοροδιαφύγουν στη χώρα τους, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα