Κέρδη για ευρώ και γιεν

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009 00:01

Εκλεψαν χθες την παράσταση ευρώ και γιεν στις διεθνείς χρηματαγορές, κερδίζοντας έδαφος έναντι του δολαρίου και παρά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημαντικές ήταν και οι πιέσεις που δέχθηκε η στερλίνα, καθώς στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέρεται ότι ο διοικητής της, Μέρβιν Κινγκ, προτιμούσε μεγαλύτερη επέκταση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα πρόκειται να δαπανήσει συνολικά το ποσό των 175 δισ. στερλινών, επιδιώκοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού προϋποθέτουν την κοπή νέου χρήματος από την Τράπεζα της Αγγλίας, προβληματίζοντας για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Ανατροπές στην ψυχολογία των επενδυτών και την πορεία των δεικτών επεφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση. Η νέα μεγάλη πτώση των κινεζικών μετοχών, εν μέσω ανησυχιών για αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, έδειχνε αρχικά ότι θα συμπαρασύρει τους δείκτες σε Ευρώπη και σε Wall Street.

Το απροσδόκητο άλμα στις τιμές του αργού ωστόσο περιόρισε αισθητά τις απώλειες στη γηραιά ήπειρο και επανέφερε τους αμερικανικούς δείκτες σε θετικό έδαφος. Βλέποντας το αργό να σκαρφαλώνει πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, οι επενδυτές εστίσασαν το ενδιαφέρον τους στις πετρελαϊκές εταιρείες. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,3% στις 931,8 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά διολισθήσει έως τις 920.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα