Κριτική ΑΔΕΔΥ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Όρια συνταξιοδότησης
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 13:03

Η κατάληξη του θέματος της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο κρίνεται από την τακτική και τις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία επιβάλλεται να αναθεωρήσει κατεύθυνση και χειρισμούς, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η τακτική της μη αμφισβήτησης από την κυβέρνηση του πυρήνα της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) - δηλ. του προσδιορισμού του συστήματος ασφάλισης για την κύρια και βασική σύνταξη των μισθωτών του Δημοσίου ως επαγγελματικού και όχι κοινωνικού- οδήγησε στο ναυάγιο της σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκδοση "τελεσίγραφου" πολιτικής σκοπιμότητας».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, δύο είναι οι δρόμοι για την αντιμετώπιση της απόφασης του ΔΕΚ:

«Πρώτος: Η μη αποδοχή της απόφασης που μετατρέπει την ασφάλιση για την κύρια σύνταξη από κοινωνική σε επαγγελματική (κάτι που δεν υφίσταται για τη βασική σύνταξη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα παρά την πολυμορφία των συστημάτων που υπάρχουν) και η ενίσχυση, θεραπεία του ισχύοντος συστήματος προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το δια ταύτα της απόφασης του ΔΕΚ μπορούσε και μπορεί να έχει άλλη εξέλιξη που να διασφαλίζει δικαιώματα και να αποτρέπει τον κίνδυνο μαζικής φυγής σε πρόωρη συνταξιοδότηση, με οδυνηρό αποτέλεσμα στα Ταμεία, αλλά και πολλαπλό δημοσιονομικό κόστος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αποδοχή του πυρήνα της απόφασης του ΔΕΚ αποτελεί άλμα ακραίας "πρωτοτυπίας", δεδομένου ότι θα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που η κύρια σύνταξη δεν θα κατοχυρώνεται από σύστημα κοινωνικής, αλλά επαγγελματικής ασφάλισης. Αποδοχή που καθιστά μετέωρο κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων στο Δημόσιο για το άμεσο και απώτερο μέλλον και διαμορφώνει απειλητικό περιβάλλον για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης, δεδομένου ότι μπορεί να επεκταθούν ανάλογες αρνητικές καταστάσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

»Δεύτερος: Η αποδοχή του πυρήνα της απόφασης και η αναζήτηση ρυθμίσεων (με αυξομειώσεις ορίων ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες) για την εφαρμογή της. Ένας δρόμος που, εκτός των άλλων, αποδεικνύεται από τις εξελίξεις αδιέξοδος και επικίνδυνα ολισθηρός».

«Η κατάληξη του θέματος -υποστηρίζει η ΑΔΕΥ- κρίνεται από την τακτική και τις επιλογές της κυβέρνησης, που επιβάλλεται να αναθεωρήσει κατεύθυνση, χειρισμούς. Να σταθεί με υπευθυνότητα και όχι άλλοθι, αποσπασματικότητα και επιφανειακά.

»Να αξιοποιηθεί ο χρόνος που υπάρχει και να σταματήσει η καλλιέργεια σεναρίων περί αύξησης ορίων κατά 5 ή 10 ή 15 κλπ χρόνια που μπορεί να οδηγήσουν σε εσπευσμένη φυγή προς συνταξιοδότηση χιλιάδες γυναίκες. Ακόμη κι αν αυτές είναι οι ανεκδήλωτες επίσημα προθέσεις της κυβέρνησης, γεγονός που εξηγεί και τη σωρεία λαθών στην εξέλιξη του ζητήματος, κανένα δικαίωμα που σήμερα έχει κατοχυρωθεί δεν πρόκειται να απολεστεί για καμιά γυναίκα και πριν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση αποφασίζει, κρίνει, επιλέγει, το πώς και τι για την αντιμετώπιση της απόφασης του ΔΕΚ και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παρούσα χρονική περίοδο.

Καταλήγοντας, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα