ΠΑΣΟΚ: Ολιγωρία ΝΔ για όρια συνταξιοδότησης

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 15:01

Για «απουσία πυγμής και διαπραγματευτικής ικανότητας» της κυβέρνησης κάνει λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας για σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

«Με δεδομένη την απουσία πυγμής και διαπραγματευτικής ικανότητας που έχει επιδείξει η σημερινή κυβέρνηση από το 2005 μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν θα μας εκπλήξει εφόσον τελικά συμβεί. Εδώ και τέσσερα χρόνια, πολύ πριν την τελική καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις προθέσεις της Ε.Ε., αλλά ολιγώρησε με προφανή σκοπιμότητα», τονίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Αναφέρεται επίσης στην Οδηγία 2006/54, η οποία, όπως σημειώνει «ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την εξομοίωση, και την παράδοση σχεδόν αμαχητί στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίο. Οι μετέπειτα πολιτικές αλχημείες δεν πείθουν κανένα Έλληνα πολίτη, ούτε φυσικά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Η κυβέρνηση απλά ζήτησε παράταση, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με αποτέλεσμα όχι μόνον να ανατρέπει τον προγραμματισμό ζωής δεκάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά να διακυβεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας», σημειώνει.

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση πως δεν προέβη «καν σε δημόσια διαβεβαίωση ότι η καταδικαστική απόφαση δεν θίγει τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών, έτσι ώστε να αποτραπεί η πρόωρη εργασιακή τους έξοδος με δυσμενείς επιπτώσεις στις ίδιες αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ «για την άμεση έναρξη διαβούλευσης με την ΑΔΕΔΥ με σκοπό την επεξεργασία θεσμικής λύσης στο πρόβλημα, τέτοιας που να αίρει το βασικό επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επαγγελματικού χαρακτήρα των συντάξεων του δημοσίου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα