Αποφάσεις Επιτροπής Κεφαλαιγοράς

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 17:47
UPD:16/06/2020 11:30

Η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς κατά την 199η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στις 12-13/9/2000, ενέκρινε:

- Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. και τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών κυριότητας ΟΤΕ Α.Ε. και Telenor B - INVEST AS με δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

- Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. με δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ.

- Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Μπάμπης Βωβος - Διεθνής Τεχνική Α.Ε. και ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Βιομηχανία Φαρμάκων με δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ. Τα ενημερωτικά δελτία των δύο εταιρειών εγκρίθηκαν με προϋποθέσεις.

- Το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις ΑΧΕ Δεβλέτογλου, Solidus, Leader, Alpha, BETA και ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ.

- Την επιβολή προστίμου 30 εκατ. δρχ. στην εταιρεία Intertrust ΑΕΔΑΚ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΑΕΕΧ και των ΑΕΔΑΚ σχετικά με τους όρους που πρέπει να τηρούνται στις σχέσεις της εταιρείας με ασφαλιστές - παραγωγούς.

- Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας για διάστημα 30 ημερών της εταιρείας BONSON ΑΕΛΔΕ για διαμεσολάβηση σε πράξεις συναλλάγματος, δραστηριότητα που, ως γνωστόν, δεν επιτρέπεται να ασκείται από ΕΛΔΕ.

- Την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες Laidlaw Global Corp. και Lead Capital ΑΕΛΔΕ και στους Ι.Μ., Θ.Ρ. και Μ.Σ. Οι κυρώσεις επιβάλλονται για υπόθεση που αφορά την εισηγμένη εταιρεία Ηλέκτρα Α.Ε. η συμπεριφορά της μετοχής της οποίας είχε απασχολήσει τις αρχές. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς που διενεργείται από τον Απρίλιο 2000, προέκυψε ότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2000 υπήρχαν έντονες φήμες ότι η εταιρεία Ηλέκτρα Α.Ε. αποτελούσε στόχο εξαγοράς άλλης εταιρείας. Η μετοχή της Ηλέκτρα κινήθηκε έντονα ανοδικά και στις 21/2/2000 η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τον επενδυτικό οίκο Laidlaw Global Sec. Inc. προκειμένου να διαθέσει σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές το 51% της Ηλέκτρα ώς τις 10/3/2000.

Αφού παρήλθε η συγκεκριμένη ημερομηνία, και ειδικότερα στις 28/3/2000, ο πρόεδρος της Ηλέκτρα, κ. Μ. Σαρίδης, μετεβίβασε στη Laidlaw πακέτο 2.000.000 μετοχών που αντιστοιχούσε στο 34,43% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 16,5% που προβλεπόταν στη συμφωνία ουδέποτε μεταβιβάστηκε. Στη σχετική συμφωνία μεσολάβησαν στελέχη της Lead Capital ΑΕΛΔΕ, η οποία είναι συνδεδεμένη εταιρεία της Laidlaw Global Corp. ενώ μέλη της Laidlaw Global Corp., ενώ μέλη του δ.σ. της ΑΕΛΔΕ αυτής και συγκεκριμένα οι κ. Ι.Μ. και Θ.Ρ.  μετείχαν ως αγοραστές στο παραπάνω πακέτο των 2.000.000 μετοχών.

Την 1/4/2000 στην εφημερίδα «Αξία» δημοσιεύονται δηλώσεις του προέδρου και δ/ντος συμβούλου της Laidlaw Global Sec. κ. Αναστασίου Καραγιάννη, με τις οποίες επιβεβαίωνε τα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια του επενδυτικού οίκου για την Ηλέκτρα. Στόχος των δηλώσεων ήταν η διατήρηση της τιμής σε υψηλά επίπεδα. Παρά τις αισιόδοξες αυτές δηλώσεις για το μέλλον της Ηλέκτρα, δύο ημέρες μετά το δημοσίευμα, η Laidlaw Global Sec. άρχισε σταδιακά να πουλάει σημαντικό αριθμό μετοχών για λογαριασμό πελατών της, όπως ισχυρίζεται. Η δημόσια αισιοδοξία σε συνδυασμό με πωλήσεις της μετοχής από την ίδια ή πελάτες της αποτελεί σοβαρή απόπειρα της Laidlaw να διαδώσει ανακριβείς πληροφορίες στο επενδυτικό κοινό.

Εντοπίστηκαν, επίσης, και πωλήσεις του κ. Θ. Ρ., όπως και του κ. Ι. Μ., η έναρξη των οποίων, μάλιστα, προηγήθηκε των πωλήσεων της Laidlaw. H E.K. θεωρεί ότι τα δύο συνδεόμενα αυτά πρόσωπα ενήργησαν έχοντας γνώση των προθέσεων της Laidlaw και επιδόθηκαν στη γνωστή συμπεριφορά "front running" αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Κατόπιν αυτών, το δ.σ. της Ε.Κ. αποφάσισε:

i. Στην εταιρεία Laidlaw Global Corp. την επιβολή προστίμου 150 εκατ. δρχ. για παράβαση του άρθρου 72 του ν. 1969/91 περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παράβαση του π.δ. 51/92 περί γνωστοποιήσεων μεταβολών σε ποσοστά μετοχικής ιδιοκτησίας πρόστιμο 57 εκατ. δρχ.

ii. Στην εταιρεία Lead Capital ΑΕΛΔΕ για συμμετοχή σε ενέργειες που δεν επιτρέπονται σε εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών (παράβαση του άρθρου 3Θ του ν. 2396/96) την επιβολή προστίμου 10 εκατ. δρχ.

iii. Στους κ. Ι.Μ και Θ.Ρ. για παράβαση του π.δ. 53/92 περί κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών την επιβολή προστίμων 80 και 40 εκατ. δρχ. αντίστοιχα, ποσά ίσα με το τετραπλάσιο των κερδών που αποκόμισε έκαστος εξ αυτών.

iv. Στον κ. Μ.Σ. για παράβαση του π.δ. 51/92 περί μη γνωστοποίησης μεταβολής μετοχικού ποσοστού πρόστιμο 9,7 εκατ. δρχ.

Για την υπόθεση της Ηλέκτρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλει έγκληση στη Δικαιοσύνη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα