ΠΓΔΜ: Νέα αναστολή της συμφωνίας για τα αεροδρόμια Σκοπίων και Οχρίδας

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 16:36

Αναστέλλεται εκ νέου μέχρι την 1η Μαρτίου 2010 η παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ στην τουρκική εταιρεία TAV, λόγω αδυναμίας της τελευταίας να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεφσκι.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η εταιρεία TAV υπέγραψαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2008 συμφωνία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας στην τουρκική εταιρεία για 20 χρόνια.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται δέσμευση της TAV για τον εκσυγχρονισμό των δύο αναφερόμενων αεροδρομίων και κατασκευή νέου αεροπορικού τερματικού σταθμού μεταφοράς εμπορευμάτων στην πόλη Στιπ. Το συνολικό ποσό που πρέπει να επενδύσει η τουρκική εταιρεία ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2008, ωστόσο, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδωσε αρχικά παράταση στην τουρκική εταιρεία μέχρι τις 30 Αυγούστου 2009 εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της TAV να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην ΠΓΔΜ.

Η νέα παράταση, μέχρι την 1η Μαρτίου του 2010, σύμφωνα με τον κ. Γιανακίεφσκι είναι η τελευταία που δίνεται από την κυβέρνηση προς την TAV.

Ο κ. Γιανακίεφσκι αιτιολόγησε τη νέα παράταση αναφέροντας ότι εξαιτίας της κρίσης πολλές μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ωστόσο, αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το έαν το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων της χώρας, μέσω παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ξένη εταιρεία είναι πλέον εφικτό και υλοποιήσιμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα