Έντονη ανησυχία προκαλεί στους εργαζομένους των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας ο αντίκτυπος της διεθνούς ύφεσης στον κλάδο. Με αφορμή την περικοπή κόστους, έχει σημειωθεί επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ανεπαρκείς αυξήσεις και εντονότερη πίεση για αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων.
Η ανησυχία, όμως, δεν περιορίζεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς πρόκειται για την πιο «ευαίσθητη» βιομηχανία, ένα ατύχημα στην οποία είναι αρκετό για να προκαλέσει εφιάλτη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο Σιρίλ Μπους και οι συνεργάτες του από το πυρηνικό σταθμό Τρικαστίν, καταγγέλλουν ότι ο κρατικός οργανισμός δημόσιας ωφέλειας, EDF, ο οποίος διαχειρίζεται 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία, έχει επεκταθεί στις ΗΠΑ και τη Βρετανία προβαίνοντας σε μείωση όχι μόνο των περιττών δαπανών αλλά και των κρίσιμων δαπανών για την ασφάλεια.
Ο 39χρονος εργαζόμενος δηλώνει ότι οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία 5-10 χρόνια, ενώ μια σειρά ατυχημάτων έχει φέρει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του.
«Μπορεί σήμερα η Γαλλία να πουλά αντιδραστήρες στο εξωτερικό, αλλά θα έπρεπε πρώτα να μπει μια σειρά στο εσωτερικό της χώρας», τονίζει.
«Παρότι παραμένει σχετικά απίθανο, το ενδεχόμενο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος αυξάνεται εξαιτίας της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα και αυτό είναι από μόνο του πολύ ανησυχητικό», προειδοποιεί ο Ιβ Μαρινιάκ, διευθύνων σύμβουλος της Wise-Paris.
Η EDF, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες ότι οι υπεργολαβίες με τις οποίες λειτουργούν τα εργοστάσια έχουν ως αποτέλεσμα κενά ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι είναι επιβεβλημένες λόγω των ιδιαίτερα εξειδικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται στον κλάδο.