Την υπογραφή σύμβασης με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.) για την εφοδιαστική και τεχνική υποστήριξη των ιπτάμενων μέσων του Λιμενικού Σώματος μέχρι την 31/12/2013, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΑΒ, με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που διαθέτει και σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες εταιρείες, αναλαμβάνει άμεσα την πλήρη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη όλων των ιπταμένων μέσων, εγγυώμενη το υψηλό ποσοστό ετήσιας διαθεσιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας, που απαιτείται από το Λιμενικό Σώμα.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, η λύση της μεμονωμένης προμήθειας υλικών με διάφορους διαγωνισμούς, καθώς και της ανάθεσης των επισκευών για τις εκάστοτε εμφανιζόμενες βλάβες των ιπταμένων μέσων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Και τούτο, εξήγησε, «διότι, αφενός, το σύνθετο αυτό εγχείρημα δεν αντιμετωπιζόταν ενιαία και, αφετέρου, γιατί οι επιμέρους διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών και την επισκευή αλλά και τη συντήρηση των μέσων καθυστερούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε πολλές περιπτώσεις κηρύσσονταν άγονοι».
Κύριο χαρακτηριστικό της σύμβασης, υπογράμμισε ο κ. Παπαληγούρας, είναι ότι η ΕΑΒ εγγυάται επιπρόσθετα τη διαθεσιμότητα στα ιπτάμενα μέσα που έχουν συμφωνηθεί και είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λιμενικού Σώματος, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη για «διαθεσιμότητα» περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους σύμβαση στη χώρα μας.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός επεσήμανε πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι προβλεπόμενες απαιτήσεις διαθεσίμων ιπταμένων μέσων, η ΕΑΒ θα καταβάλει ποινική ρήτρα για κάθε ημέρα καθυστέρησης, υπολογιζόμενη επί του ετησίου τιμήματος που αναλογεί σε κάθε πτητικό μέσο. Εάν παρέλθουν 60 ημέρες καθυστέρησης διάθεσης έστω και ενός ιπτάμενου μέσου, το ΥΕΝΑΝΠ δικαιούται να κηρύξει έκπτωτη την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία καταγγέλλοντας τη σύμβαση, τόνισε ο υπουργός.