PetroChina: 1,7 δισ. δολ. για μερίδιο σε καναδική εταιρεία πετρελαιοειδών

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 07:28

Το πρώτο της μερίδιο σε εταιρεία πετρελαιοειδών του Καναδά, αγόρασε η PetroChina Co., η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, αντί 1,9 δισ. δολ. Καναδά (1,7 δισ. δολ. ΗΠΑ) καθώς η Κίνα αυξάνει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει πηγές ενέργειας εκτός συνόρων.

Η PetroChina αποκτά μερίδια 60% της Athabasca Oil Sands Corp., σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της καναδικής εταιρείας. Η επένδυση ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της PetroChina στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με σημερινή δήλωσή του εκπροσώπου της, Μάο Ζεφένγκ.

Η Κίνα έχει δαπανήσει πλέον των 13 δισ. δολ. στο εξωτερικό για πηγές ενέργειας από τον Δεκέμβριο και την εβδομάδα που πέρασε αξιωματούχοι της PetroChina είπαν ότι η εταιρεία σχεδιάζει και άλλες εξαγορές.

Οι μετοχές της PetroChina υποχώρησαν 2,8% φθάνοντας στα 8,56 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες 1,9%. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υποχώρησε χθες κάτω από την αντίστοιχη της Exxon Mobil Corp., η οποία κατέκτησε ξανά την θέση της ως η πιο αξιόλογη εταιρεία στον κόσμο, μετά την υποχώρηση των μετοχών στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα