Αυστραλία: Αμετάβλητα στο 3% τα επιτόκια

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 07:55
UPD:08:07
REUTERS/DANIEL MUNOZ

Αμετάβλητα στο 3% διατήρησε σήμερα τα επιτόκια για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας με στόχο την τόνωση της οικονομίας, σημάδι ισχυροποίησής της.

Ο διοικητής της Reserve Bank, Γκλεν Στίβενς, διατήρησε τα επιτόκια στο 3%, όπως προέβλεπαν και οι 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια από τα επίπεδα «εκτάκτου ανάγκης», καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, δήλωσε τον μήνα που πέρασε ο Στίβενς. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε για δεύτερο τρίμηνο το τρίμηνο έως και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Νωρίτερα σήμερα άλλες εκθέσεις στη χώρα έδειξαν αύξηση των εγκρίσεων κατασκευής κατοικιών, διεύρυνση του ελλείμματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε 14 μήνες.

Σημειώνεται ότι ο Στίβενς μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 4,25% - επίπεδα ρεκόρ – σε έξι κινήσεις του, από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τον Απρίλιο του 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, το ΑΕΠ της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, όταν είχε σημειώσει αύξηση 0,4%. Οι ίδιοι προβλέπουν ανάπτυξη 0,4% της οικονομίας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία αυτά θα ανακοινωθούν αύριο στις 11:30 π.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών μετά τη χορήγηση της κυβέρνησης πλέον των 20 δισ. δολ. Αυστραλίας (17 δισ. δολ.) στα νοικοκυριά από την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. πριν από περίπου ένα χρόνο.

Επίσης η εμπιστοσύνη τονώθηκε μετά τις κυβερνητικές δαπάνες επιπλέον 22 δισ. δολ. Αυστραλίας για τη βελτίωση δρόμων, σχολείων, ξενοδοχείων και σιδηροδρόμων.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 7,3%, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης της χώρας στις 27 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα