Δώδεκα μέτρα για τον τουρισμό ζητά το ΞΕΕ

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 15:36
UPD:15:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δώδεκα μέτρα θεσμικής παρέμβασης για τον κλάδο του τουρισμού παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γεράσιμος Φωκάς, «δεδομένης της παρούσας οικονομικής κρίσης, της οποίας οι συνέπειες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας, επιλέξαμε να προκρίνουμε μέτρα θεσμικής παρέμβασης, άμεσα υλοποιήσιμα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος». Η δέσμη μέτρων που προτείνει το ΞΕΕ αφορά τα παρακάτω θέματα:

Γ. Φωκάς (πρόεδρος ΞΕΕ): Η μείωση των αφίξεων θα κυμανθεί γύρω στο 10%

Γ. Φωκάς (πρόεδρος ΞΕΕ): Η μείωση των αφίξεων θα κυμανθεί γύρω στο 10%

Θεσμικός εκσυγχρονισμός

1) Θεσμοθέτηση του τρόπου πλήρωσης της θέσης του Γενικού Γραμματέα -Προέδρου του ΕΟΤ ως υπερκομματικής με 5ετή θητεία.

2) Διετής τουλάχιστον αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών για όλους τους τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς της Χώρας (πχ Ρόδος, Κως, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.α.) με συνέχιση όμως του υφιστάμενου καθεστώτος ενίσχυσης των μη τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, καθώς και των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων.

3) Μάρκετινγκ-Διαφήμιση. Θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για το μάρκετινγκ του Τουρισμού, καθώς και του τρόπου προγραμματισμένης και διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων αυτών.

4) ¶μεση άρση όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση και νέων κρουαζιερών από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά (ανάπτυξη του Πειραιά σε hub κρουαζιεροπλοίων).

Οργανωτικά θέματα-Δημόσια Διοίκηση

1) Αμεσος περιορισμός του κόστους της γραφειοκρατίας στον Τουρισμό και της επιβάρυνσης, που αυτή συνιστά στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

2) Αμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων που παραδόθηκε στο πλαίσιο της Μελέτης του Στρατηγικού συμβούλου του ΕΟΤ για τη μείωση των απωλειών των τελευταίων μηνών του 2009 και της τουριστικής χρονιάς 2010, μετά από επικαιροποίησή του.

3) Αμεση οριστικοποίηση-εξειδίκευση των αξόνων του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό και επίσπευση της εφαρμογής όλων των προγραμμάτων με προτεραιότητα στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.

Στήριξη της Απασχόλησης

1) Επιδότηση των θέσεων εργασίας των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2009 για τα εποχικά ξενοδοχεία (κατά τα πρότυπα του μέτρου που ίσχυσε για τον Απρίλιο και Μάϊο).΄Αμεση καταβολή των οφειλομένων από τον ΟΑΕΔ για το μέτρο που ήδη ίσχυσε.

2) Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας σε ποσοστό 50%, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

3) Επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που κατά το 2009 και 2010 έχουν μειωμένη απασχόληση.

Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων

1) Αμεση εφαρμογή του εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων, με επίβλεψη των Τραπεζών, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου να διοχετεύονται γρήγορα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τα επίπεδα της απασχόλησης.

2)Παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα