Ταϊλάνδη: Κυβερνητικές δαπάνες 5,9 δισ. δολ. έως και το 2010

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 09:05

Το ποσόν των 200 δισ. μπατ (5,9 δισ. δολ.) θα διοχετεύσει στην οικονομία της Ταϊλάνδης η κυβέρνηση της χώρας έως τα τέλη του επόμενου έτους με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς η αναζωογόνηση των παραγγελιών για εξαγωγές βοηθά το έτος να ανακάμψει από την πρώτη ύφεση σε μία δεκαετία.

Οι δαπάνες αυτές αποτελούν περίπου το 1/5 του τριετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 1,06 τρισ. μπατ στις μεταφορές, την υγεία και την παιδεία, το οποίο θα τονώσει την οικονομική έως 2,5% φέτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι δαπάνες αυξάνονται, όπως και ζήτηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον υπουργό.

Στο Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης ο δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 58% από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία υποχώρησε τον Μάρτιο, καθώς εταιρείες, από την Hana Microelectronics Pcl έως την Delta Electronics (Thailand) Pcl ανακοίνωσαν υψηλότερες παραγγελίες. Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25% σε τρεις συνεδριάσεις της μετά τις τέσσερις μειώσεις τους από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, καθώς η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τονώνει την προοπτική της οικονομίας της χώρας.

Το δεύτερο τρίμηνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχει και αυτό το τρίμηνο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα