Σερβία: Συμφωνία με ΔΝΤ

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 10:56

Η κυβέρνηση της Σερβίας κατέληξε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική πολιτική του 2009, ανακοίνωσε χθες η υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Diana Dragutinovic, προσθέτοντας πως περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 προβλέπεται να διεξαχθούν προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ενόψει της δεύτερης επισκόπησης των επιδόσεων της σερβικής οικονομίας που προβλέπεται να ολοκληρωθεί από το ΔΝΤ στις 20 Οκτωβρίου (στα πλαίσια της συμφωνίας τύπου stand-by μεταξύ των δύο πλευρών) δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους φόρους ούτε μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, δήλωσε η υπουργός, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009

Το ΔΝΤ συμφώνησε στη διαμόρφωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 στο επίπεδο των 132,5 δισ. δηναρίων (συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής κυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Βοϊβοντίνα) ή στο 4,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Σερβία, κ. Albert Jaeger η πρόβλεψη για την υποχώρηση του ΑΕΠ το 2009 αναθεωρείται από το 2% στο 4%, ενώ το 2010 ίσως υπάρξει ανάκαμψη της τάξης του 1,5%. Το ΔΝΤ ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά έλαβε διαβεβαιώσεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, καθώς η κάλυψη του ελλείμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλα μέσα, ανέφερε ο κ. Jaeger.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα