Οριακή συρρίκνωση της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 12:48

«Τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει προς το παρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ecofin, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στη φωτογραφία ο κ. Γιούνκερ με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις Χ. Αλμούνια (στο κέντρο) και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (δεξιά), λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις Βρυξέλλες.

Οριακή συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η Eurostat επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για υποχώρηση του ΑΕΠ των κρατών μελών της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς κατά 0,1%, μετά από πτώση 2,5% το πρώτο τρίμηνο.

«Τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει προς το παρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ecofin, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πριν τη συνεδρίαση με την ΕΚΤ στις Βρυξέλλες.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης βρίσκεται κατά 4,7% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους, ενώ στους κυριότερους παράγοντες της υποχώρησης συγκαταλέγονται η βουτιά που έκαναν τα αποθέματα καθώς και η υποχώρηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Την πτώση συγκράτησαν, ωστόσο, η αύξηση των καταναλωτικών και δημόσιων δαπανών, αλλά και το εμπόριο, καθώς η μείωση στις εισαγωγές ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η σχετικά μικρή συρρίκνωση του δευτέρου τριμήνου υποδηλώνει την πορεία της ευρωζώνης προς την έξοδο της ύφεσης, ιδίως στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, επιστρέφοντας στα επίπεδα ανάπτυξης Απριλίου-Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα