Κ. Χατζηδάκης: Επώδυνη για την αγορά η καταστροφολογία

Παρουσίαση του νέου προγράμματος για το εμπόριο και τις υπηρεσίες
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 12:54
UPD:18:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Για κλίμα καταστροφολογίας, μηδενισμού και ακραίου λαϊκισμού σχετικά με την πορεία της αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και την πολιτική της κυβέρνησης στους εν λόγω τομείς, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών.

«Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν μας επηρεάζει η διεθνής κρίση. Οι συνεργάτες μου κι εγώ εργαζόμαστε καθημερινά και έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και της οικονομίας και της αγοράς. Και μπορώ να σας πω ότι η εικόνα αυτή είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που ορισμένοι καλλιεργούν. Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπολίτευση κάτι πρέπει να πει. Για το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός είναι προσφιλείς πολιτικές πρακτικές», παρατήρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε:

Κ. Χατζηδάκης για εκλογολογία: Εμπιστεύομαι απολύτως την κρίση του Πρωθυπουργού

Κ. Χατζηδάκης για εκλογολογία: Εμπιστεύομαι απολύτως την κρίση του Πρωθυπουργού

«Η καταστροφολογία δεν είναι ανώδυνη. Όπως έχει σωστά ειπωθεί "η οικονομία, είναι και κλίμα". Η πορεία της συνδέεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται. Η καταστροφολογία αποτρέπει τους επενδυτές, φοβίζει τους καταναλωτές, πιέζει ποικιλοτρόπως την αγορά. Αυτό είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε όλοι και να μην ξεχνάμε ότι το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον της οικονομίας, έχει μεγαλύτερη αξία από τις όποιες πολιτικές εντυπώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το κλίμα καταστροφολογίας δεν τεκμηριώνεται από τα αντίστοιχα στοιχεία και σημαντικοί τομείς της Οικονομίας αντιμετωπίζουν προβλήματα λιγότερο σοβαρά απ' αυτά που ορισμένες φορές προβάλλονται ή απ' αυτά που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση.

«Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά δεν μπορούμε από την άλλη να δραματοποιούμε την κατάσταση για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Κάνει κακό στην οικονομία, δεν είναι υπεύθυνη πολιτική», υπογράμμισε ο υπουργός και καυτηρίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το νέο πρόγραμμα για το εμπόριο και τις υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κατάσταση στην αγορά βελτιώνεται»

«Η κατάσταση στην αγορά βελτιώνεται»

Όσον αφορά το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο Γενικό Στόχο 2 του ΕΠΑΝ ΙΙ και αφορά σε προτάσεις όπως η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών, η πράσινη επιχειρηματικότητα, η προώθηση της καινοτομίας, κ.α. .

Κ. Χατζηδάκης: Eνεργοποίηση δράσεων 1,3 δισ. ευρώ του ΕΠΑΝ ΙΙ ως τον Οκτώβριο

Κ. Χατζηδάκης: Eνεργοποίηση δράσεων 1,3 δισ. ευρώ του ΕΠΑΝ ΙΙ ως τον Οκτώβριο

Όπως είπε ο υπουργός, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική της φερεγγυότητα, τον κύκλο εργασιών της, την εγγραφή στο επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ, κλπ.

Γ. Βλάχος: Το ΥΠΑΝ καλός σύμμαχος του νέου επιχειρηματία

Γ. Βλάχος: Το ΥΠΑΝ καλός σύμμαχος του νέου επιχειρηματία

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν -διευκρίνισε- θα ανέλθει στο 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και στο 60% στην περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή σε πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές. Τα όρια του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων Επιχειρηματικών Σχεδίων ξεκινούν από 30.000 ευρώ και φτάνουν στις 100.000 ευρώ.

I. Mπούγας: Να ξεφύγει το επιχειρείν από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης

I. Mπούγας: Να ξεφύγει το επιχειρείν από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, το πρόγραμμα στηρίζει ουσιαστικά την απασχόληση, καθώς περιέχει δεσμεύσεις τόσο για τη διατήρηση της υφιστάμενης απασχόλησης, όσο και για την αύξησή της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν.

Οι επιλέξιμες δαπάνες:

1. Εξοπλισμός (Μέχρι 100% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού) :

2. Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων (Μέχρι 30% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού):

3. ¶υλες δαπάνες (Προβολή-Προώθηση, ¶λλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων).

Συνολικά εκτιμάται ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αυτό θα ανέλθει στα 106 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 53 εκατ. ευρώ). Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου 2009 και ο Οδηγός Εφαρμογής του θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.

Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε πως με τις νέες δράσεις αυτές το ΕΠΑΝ ΙΙ παραμένει πρώτο από όλα τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ σε προκηρύξεις και ενισχύσεις για ΜΜΕ και «έτσι -υπογράμμισε- τηρούμε τους στόχους που σας είχαμε ανακοινώσει για ενεργοποίηση δράσεων 1,3 δισ. ευρώ = 40% του ΕΠΑΝ ΙΙ ως τον Οκτώβριο».

«Η Οικονομία μας ασφαλώς έχει προβλήματα. Η διεθνής κρίση δεν άφησε ούτε τη χώρα μας ανεπηρέαστη. Όμως η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα μηδενισμού και καταστροφολογίας που καλλιεργείται. Αντιθέτως, έχουμε πάρει ουσιαστικά μέτρα. Η κρίση μας ακουμπά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό το πετυχαίνουμε με έργα, με προσπάθεια, με σκληρή δουλειά. Με προγράμματα όπως αυτά που ήδη υλοποιούμε και αυτό που σήμερα εξαγγείλαμε», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα