Ρουμανία: Προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 10:34

Το ποσοστό της ανεργίας στη Ρουμανία το 2010 θα αυξηθεί στο επίπεδο του 9% από 7,4% που αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2009, καθώς 150 με 160 χιλ. άτομα προβλέπεται να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, κυρίως από τον κρατικό τομέα της οικονομίας, υποστηρίζει ανάλυση της τράπεζας Banca Comerciala Romana (BCR).

«Στην περίπτωση που επιτευχθεί μία περικοπή των δαπανών για μισθούς ύψους 0,65% του ΑΕΠ, 130 χιλ. περίπου δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν. Με σκοπό τη μείωση των δαπανών, η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να ισχύσει ένα μίγμα μέτρων, όπως προσωρινές απολύσεις και περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η Ρουμανία δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο θα έθετε υπό πίεση την οικονομία», επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της BCR, κ. Lucian Anghel.

Παράλληλα η τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψής της σχετικά με τον ετήσιο πληθωρισμό στα τέλη του 2009 (από 5,5% σε 4,5%), ενώ εκτιμά πως η εξαιρετικά χαμηλή διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εγχώριου νομίσματος σε σχέση με το ευρώ θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο. Για το 2009 η τράπεζα προβλέπει μέση συναλλαγματική ισοτιμία ύψους 4,2 λέι ανά ευρώ, για το 2010 ύψους 4,1 λέι ανά ευρώ και για το 2011 ύψους 4 λέι ανά ευρώ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα