Βουλγαρία: Σταθερό τα τραπεζικό σύστημα παρά τις δυσκολίες

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 10:44

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετουμένων δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο πιστώσεων των βουλγαρικών τραπεζών στα τέλη Ιουλίου 2009 διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 5,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σε απόλυτα μεγέθη το ύψος των σχετικών δανείων ανήλθε σε 2,49 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 195,2 εκατ. ευρώ ή κατά 8,5% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το μερίδιο των μη εξυπηρετουμένων και αναδιαρθρωμένων (μέσω παράτασης ή κατηγοριοποίησής τους ως ζημιά ) δανείων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος να ξεπεράσει το θεωρούμενο ως «υγιές» επίπεδο του 5%. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως, τουλάχιστον προς το παρόν, η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία αναφορικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα και αναφέρονται στους τελευταίους ελέγχους της σταθερότητας του συστήματος καταδεικνύουν πως στην περίπτωση που η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% το 2009 επιβεβαιωθεί, η ποσοστιαία συμμετοχή των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετουμένων δανείων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο πιστώσεων των εμπορικών τραπεζών θα προσεγγίσει το επίπεδο του 16,5% χωρίς ωστόσο να απειλείται η σταθερότητα του συστήματος.

Παράλληλα, στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί οι επιπλέον δαπάνες που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τις διαγραφές απαιτήσεων θα κυμανθούν μεταξύ 1,9 και 3,3 δισ. λεβ με αποτέλεσμα η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος να υποχωρήσει σε επίπεδα μεταξύ 14,5% και 11,6% ή αρκετά πάνω από το ελάχιστο επίπεδο του 8% που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα