Κοντά στα 1.000 δολ. η ουγγιά διαπραγματεύθηκε ο χρυσός, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο ράλι του από τον Απρίλιο μετά την αναρρίχησή του πάνω από το τεχνητό όριο, προσελκύοντας τους επενδυτές.
Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 990,74 δολ. η ουγγιά – κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών – μετά την αναρρίχησή του αυτήν την εβδομάδα, σε ποσοστό 3,7%.
Κίνηση του χρυσού από τα 976 δολ. σημαίνει περαιτέρω άνοδο, εκτιμά η Barclays Capital.
Το ασήμι διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάϊο. Το ασήμια σημείωσε άνοδο 41% φέτος και ο χρυσός άνοδο της τάξης του 13%.
Οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις μείωσαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού και δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να καταπολεμήσουν τη χειρότερη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ύφεση, ωθώντας τους επενδυτές να αγοράσουν ράβδους χρυσού ως εξασφάλιση έναντι μιας ενδεχόμενης ανόδου του πληθωρισμού.
Η ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλα ενδέχεται να αυξήθηκε και εν μέσω ανησυχιών ότι τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν σήμερα θα περιορίσουν την αισιοδοξία για ανάκαμψη των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την τελευταία φορά που ο χρυσός διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 1.000 δολ. η ουγγιά ήταν στις 20 Φεβρουαρίου. Το μέταλλο για άμεση παράδοση άγγιξε χθες τα 997,80 δολ. η ουγγιά και σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση σήμερα σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο στα 991,85 δολ. η ουγγιά. Το ασήμι διαπραγματεύθηκε στα 16,1150 δολ. η ουγγιά, μετά από άνοδο 9,4% αυτήν την εβδομάδα.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο, παρά την ισχυροποίηση του Dollar Index, για δεύτερη εβδομάδα. Το πετρέλαιο ήταν σταθερό σήμερα στα 68 δολ. το βαρέλι, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων.
Η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 1.259 δολ. η ουγγιά και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 291,50 δολ. η ουγγιά.
ΠΗΓΗ: Bloomberg