Κύπρος: H Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 17:11

Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτή η υποχρέωση δεν διασυνδέεται με καμιά υποχρέωση ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Προεδρίας, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σημειώνεται πως χθες ο κ. Μπαγκίς δήλωσε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα προτού η ΕΕ αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους.

Παράλληλα, ο κ. Μπαγίς προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την ακύρωση της χθεσινής συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ.

«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης εκστρατείας και επικοινωνιακής πολιτικής που έχει εξαπολύσει η Τουρκία, με στόχο να αποσείσει από τους ώμους της τις ευθύνες της και να τις φορτώσει στους ώμους του προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς», απάντησε ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ προσπαθεί να διασυνδέσει τις δεσμεύσεις που έχει η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

«Αυτή η προσπάθεια διασύνδεσης είναι έξω από το γράμμα και το πνεύμα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η υποχρέωση δεν διασυνδέεται με καμιά υποχρέωση ούτε της ΕΕ ούτε και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για εκπλήρωση των δεσμεύσεων της, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την αναγνώρισή της από αυτήν.

«Σε ό,τι αφορά τα παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, υπογραμμίζουμε ότι γι' αυτά υπάρχουν αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπάρχει το διεθνές Δίκαιο που απαγορεύει τη χρησιμοποίησή τους», δήλωσε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απειλεί κανένα», επεσήμανε, «αυτή που απειλεί είναι η Τουρκία, που αρνείται να σεβαστεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε εξάλλου πως η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ποιος εργάζεται για λύση που να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και ποιος την παρεμποδίζει.

«Η χώρα που παράνομα κατέχει μεγάλο μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκία, που ασύστολα παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στην Κύπρο. Η Τουρκία είναι η χώρα που πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και ανάλογα να ρυθμίσει τη συμπεριφορά της», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε σήμερα πως οι δηλώσεις του κ. Μπαγίς «καταδεικνύουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως «υπό το φως αυτής της προκλητικής και περιφρονητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθήκον να προβεί σε ενημέρωση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας για τις τουρκικές μεθοδεύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα