Πάνω από τα 68 δολ. η τιμή του αργού

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 11:27

Πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι ανήλθαν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», εν μέσω κλίματος ευφορίας στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται θετικά από τη δέσμευση της G20, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο στο Λονδίνο, να συνεχίσει τη διοχέτευση κεφαλαίων στις οικονομίες μέχρις ότου εδραιωθεί η ανάκαμψή τους.

Η απόφαση αυτή των υπουργών Οικονομίας της G20 καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την απασχόληση στις ΗΠΑ τόνωσαν τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Στις 11:05 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ενισχυόταν κατά 30 σεντς στα 68,32 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 67,14 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 32 σεντς.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν κατά 6,5% την προηγούμενη εβδομάδα, διαπραγματεύονται στο εύρος των 65-75 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Εντωμεταξύ, αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή του ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη, καθώς οι τιμές βρίσκονται πλέον στα επιθυμητά από το καρτέλ επίπεδα.

Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι η τιμή πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι αποτελεί λογική τιμή και για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς -επίπεδο που θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα χωρίς να υπονομευθούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα