Ευρωπαϊκά ΜΜΕ: Ποιο είναι το κέρδος από την καταστολή των μπόνους;

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 11:47

Τις απολαβές των τραπεζικών στελεχών έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι στη διάρκεια της συνόδου των G20 στο Σαββατοκύριακο αναγνώρισαν στα υπέρογκα μπόνους τη «ρίζα του προβλήματος». Τις επιφυλάξεις τους διατηρούν, ωστόσο, τα ευρωπαϊκά έντυπα, τα οποία φοβούνται για τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των αμοιβών των τραπεζιτών για την οικονομία.

Με κύριο τίτλο «Η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της κατά των ΗΠΑ για τα μπόνους», η Le Figaro της Παρασκευής χαιρέτισε την ανακοίνωση της Βρετανίας για την παροχή της στήριξής της στη σκληρή γραμμή του Παρισιού και του Βερολίνου. Η γαλλική εφημερίδα εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η δέσμευση των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής «ηθικού» καπιταλισμού στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Ο άνεμος της αλλαγής έχει εξελιχθεί σε θύελλα», σχολιάζει η Cotidianul στο Βουκουρέστι. «Εάν η τάση για αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αντίκρισμα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρηθεί», επισημαίνει.

Επιφυλακτική στάση διατηρεί, ωστόσο, η βελγική Le Soir, η οποία κρίνει ιδιαίτερα εύθραυστη την ομοφωνία των Ευρωπαίων επισημαίνοντας, επίσης, ότι «η επίμονη αντιπαράθεση μιας μόνο χρηματοοικονομικής αγοράς παγκοσμίως είναι ικανή για να οδηγήσει την πρωτοβουλία σε κατάρρευση».

Για το γερμανικό τύπο, «η πραγματική δοκιμασία» της παγκόσμιας διακυβέρνησης θα κριθεί από την αντιπαράθεση με τις τράπεζες, οι οποίες «θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, καθώς μετά την επιστροφή τους σε τροχιά κερδοφορίας έχουν ανακτήσει την ισχύ τους», όπως διατυπώνει στις σελίδες της η εφημερίδα Genevan.

«Η ανάκαμψη του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι βαρύνουσας σημασίας για την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας», επισημαίνει η Daily Telegraph, η οποία υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια καταστολής των κερδών στον τραπεζικό κλάδο πηγάζει από μια υποσυνείδητη και ακατανόητη επιθυμία τιμωρίας των “αμαρτωλών” τραπεζιτών, αλλά πρέπει να μετριαστεί την επιθυμία να ξαναπιάσουν δουλειά».

«Η αύξηση του φορολογικού και ρυθμιστικού κόστους θα μετακυλιστεί στους εταιρικούς δανειολήπτες, γεγονός που θα δυσχεράνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις εταιρείες στην πορεία προς την ανάκαμψη», προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα