Νέοι διεθνείς κανόνες για τον έλεγχο των τραπεζών

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 15:17

«Οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξανε οι 27 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου είναι σημαντικές καθώς θέτουν νέα κριτήρια για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη θέσπιση νέων διεθνών κανόνων για τον έλεγχο των τραπεζών και τη διαχείριση κινδύνου (risk management) συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι ρυθμιστικές αρχές.

Βάσει αυτού του νέου πλαισίου κανόνων, οι τράπεζες θα πρέπει να αποταμιεύουν μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους για την αντιμετώπιση δύσκολων οικονομικών συγκυριών, ενώ θα πρέπει να τεθούν όρια για το ύψος του χρέους που θα μπορούν να συσσωρεύουν.

Η πρόταση για τη δημιουργία των κανόνων αυτών έρχεται μετά την απόφαση των χωρών του G20 το Σάββατο να διασφαλίσουν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και να προστατέψουν καλύτερα τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην περίπτωση οικονομικής ύφεσης και αναταράξεων στην αγορά.

«Οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξανε οι 27 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου είναι σημαντικές καθώς θέτουν νέα κριτήρια για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ηγείται του ελεγκτικού οργάνου της Επιτροπής Τραπεζικού Ελέγχου της Βασιλείας.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα