Τρεις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί πιθανόν να έρθει η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Όσον αφορά στην (παγκόσμια) οικονομία, υποστηρίζαμε για ένα χρόνο ότι η ανάκαμψη θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2010. Τελικά ίσως έρθει ένα τρίμηνο νωρίτερα», δήλωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
«Βλέπουμε το τέλος του τούνελ, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε σε κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην τακτική έκθεση του, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την οικονομία. Ενδεικτικά ήταν τα σχόλια του επικεφαλής του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα.
Ο Στρος –Καν είχε δηλώσει από το Βερολίνο ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από τη βαθιά ύφεση με τους κινδύνους να έχουν περιοριστεί, καθώς ορισμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν ήδη επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι αναδυόμενες οικονομίες ανακάμπτουν πολύ πιο δυναμικά.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό τομέα θα μπορούσαν να παραμείνουν ή ακόμη και να ενταθούν, ειδικά εάν οι προσπάθειες για την εξυγίανση των τραπεζών δεν ολοκληρωθούν με δεδομένο το «εύθραυστο» της ανάκαμψης.
Εντωμεταξύ, για υπερβολική αισιοδοξία κάνει λόγο ο Μανουέλ Γκονζάλες-Παράμο, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφερόμενος στην αντίδραση των αγορών στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Expansion, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι, παρά την πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανέλθουν οι χώρες σε διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
«Οι υπερβολές είναι πάντα κακές, είτε είναι απαισιοδοξία, είτε αισιοδοξία. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή ίσως αντιμετωπίζουμε το δεύτερο, ότι ίσως υπάρχει μια υπερβολική αντίδραση σε μερικά αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία, όπως στην περίπτωση των ανοδικά θεωρημένων (οικονομικών) προβλέψεων (της ΕΚΤ)», δήλωσε χαρακτηριστικά.