Καταλύτης το πετρέλαιο

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 00:01

Μετοχές, εμπορεύματα και χρυσός «έκλεψαν χθες την παράσταση», καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά, μετά την αργία της Δευτέρας στις ΗΠΑ, πρόθυμοι να αναλάβουν κάποιο ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο δείκτης MSCI για τις διεθνείς μετοχές άγγιξε νέα υψηλά για το 2009, ενώ σε νέο υψηλό έτους εκτινάχθηκαν και οι μετοχές αναδυόμενων αγορών, φθάνοντας σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν ξανά πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

To «ράλι» στις τιμές εμπορευμάτων και μετάλλων σε συνδυασμό με τις φημολογίες για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτέλεσαν καταλύτη για τις μετοχές, καθώς η κινητικότητα στο χώρο των επιχειρήσεων ίσως να αποτελεί σινιάλο στους επενδυτές ότι κάποιες μετοχές θεωρούνται φθηνές.

Και η δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ότι «η κρίση που σηματοδοτήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται πίσω μας», συνέβαλε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Στη Wall Street, η άνοδος των μετοχών εμπορευμάτων και η επενδυτική αναβάθμιση της General Electric προσέφεραν στήριγμα, ωθώντας ενδοσυνεδριακά τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες προς νέα υψηλά έτους, όμως οι ρευστοποιήσεις μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα περιόρισαν τα κέρδη.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον τομέα εμπορευμάτων να δέχεται στήριγμα από την άνοδο περίπου 5% της τιμής αργού που ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι, αλλά και την εκτίναξη της τιμής του χρυσού πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγκιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα