Ενθαρρυντικές προβλέψεις για την οικονομία

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 15:33
UPD:15:36

Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πιθανόν να επιστρέψει η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Έρκι Λιίκανεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τα πρόσφατα στοιχεία στην Ευρώπη παρουσιάζουν βελτίωση, φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φιλανδίας.

«Στη Γερμανία και τη Γαλλία, το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερο του πρώτου τριμήνου. Η ΕΚΤ δημοσίευσε την πρόβλεψή της την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή έδειξε ότι η οικονομία μπορεί να δείξει θετικό ρυθμό ανάπτυξης ήδη από το τρίτο τρίμηνο. Το παγκόσμιο εμπόριο έχει αρχίσει να σταθεροποιείται», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, προειδοποιεί ωστόσο ότι τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών πρέπει να παραμείνουν.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, το μέλος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης πως συμφωνεί με τις βελτιωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών.

«Από την άνοιξη έχουμε θετικές ενδείξεις, βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό βελτιώσεων», επεσήμανε. «Χωρίς αμφιβολία, πηγαίνει ταχύτερα από τις περισσότερες προβλέψεις.»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2009 και το 2010. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,4%, ενώ εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2010, ανοδικά αναθεωρημένο από πρόβλεψη για 2,5%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα