Ιαπωνία: Μείωση - ρεκόρ των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 07:58
UPD:08:14

Σε επίπεδα ρεκόρ μειώθηκαν τον Ιούλιο στην Ιαπωνία οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, καταδεικνύοντας ότι οι εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία εργοστασίων τους είναι επιφυλακτικές στο ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης θα διατηρηθεί.

Οι παραγγελίες, δείκτης των δαπανών κεφαλαίου τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, μειώθηκαν 9,3% από τον Ιούνιο, φθάνοντας στα 665 δισ. γιέν (7,2 δισ. δολ.) τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη διατήρησης των στοιχείων το 1987, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκιο. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών οι οποίοι προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα μειωθούν κατά 3,5%.

Η ζήτηση των καταναλωτών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει πολύ χρόνο να ανακάμψει και να τονώσει τις επενδύσεις των εταιρειών. Με το 1/3 την παραγωγικής δυναμικότητας ανενεργό, οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp., κλείνουν μονάδες και δεν φτιάχνουν καινούργιες. Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, παρά την ανακοίνωση για τη μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τα σημάδια της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,4% στη 1:03 μ.μ. στο Τόκιο, διευρύνοντας την ετήσια άνοδό του στο 18% μετά το ράλι των αμερικανικών που ώθησε τους δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στο 92,00 ανά δολάριο από 92,11 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το ελάχιστο σε τέσσερις μήνες τον Ιούλιο και ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 5,7%.

Η χαμηλή παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια και πρώτες ύλες ώθησαν χαμηλότερα το κόστος της χονδρικής τον Αύγουστο, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 8,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την Bank of Japan.

Οι εταιρείες προγραμματίζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 9,2% την τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από την Development Bank of Japan. Οι μειώσεις των βιομηχανιών ήταν οι μεγαλύτερες από το 1993. Οι επενδύσεις των εταιρειών πέρυσι, αποτέλεσαν το 15% της ιαπωνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα