Suntory: Διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Orangina

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 08:34

Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της ευρωπαϊκής εταιρείας παραγωγής ποτών, Orangina από την Blackstone Group LP και την Lion Capital Holdings Inc. βρίσκεται η Suntory Holdings Ltd., η τρίτη σε μέγεθος ζυθοποιΐα της Ιαπωνίας, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται στο εξωτερικό καθώς συρρικνώνεται η εσωτερική αγορά.

Η συμφωνία της εξαγοράς, μεγαλύτερης των 2,6 δισ. δολ., ενδέχεται να επιτευχθεί αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα και οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η Κριστίν Αντερσον, εκπρόσωπος της Blackstone στη Νέα Υόρκη, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Η Suntory βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Orangina, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, ¶ϊα Τακεμότο, που αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η εξαγορά της ευρωπαϊκής εταιρείας παραγωγής ποτών, που ανήκε πριν στην Cadbury Schweppes Plc, θα δώσει στην Suntory σήματα με πωλήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ (1,46 δισ. δολ.) την περιοχή. Η Suntory, που επίσης βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευσή της με τη μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Ιαπωνίας, την Kirin Holdings Co., επεκτείνεται στο εξωτερικό καθώς η εσωτερική αγορά συρρικνώνεται και το γιέν κινείται ανοδικά.

Οι πωλήσεις της Suntory στην Ευρώπη μειώθηκαν 29% φθάνοντας στα 9,2 δισ. γιέν (100 εκατ. δολ.) το 2008, αποτελώντας το 0,6% των συνολικών εσόδων της, ύψους 1,5 τρισ. γιέν.

Η Blackstone και η Lion Capital βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και μια συμφωνία ενδέχεται να επιτευχθεί μέσα στην εβδομάδα, μετέδωσε νωρίτερα η Wall Street Journal.

H Cadbury Schweppes πούλησε το ευρωπαϊκό σκέλος των αναψυκτικών στην Blackstone και την Lion το 2006 αντί ποσού περίπου 1,85 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, που μετονομάστηκε τον Φεβρουάριο σε Orangina Schweppes, απασχολεί περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους και έχει 23 σήματα, συμπεριλαμβανομένων και ποτών για αθλητές, μεταλλικό νερό και χυμούς. Τα προϊόντα της πωλούνται κυρίως στην Ευρώπη, ενώ κάνει κάποιες πωλήσεις στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Πέρυσι η Suntory ανακοίνωσε την εξαγορά της Frucor, του σκέλους της Groupe Danone SA στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αντί ποσού πλέον των 600 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Suntory μειώθηκαν 28% φθάνοντας στα 8,16 δισ. γιέν (88,6 εκατ. δολ.) αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών και του ισχυρότερου γιέν. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 1%, φθάνοντας στα 731 δισ. γιέν.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει σημειώσει το τελευταίο δωδεκάμηνο άνοδο 17% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Kirin σημείωσαν άνοδο 2% φθάνοντας στα 1.381 γιέν η μία στις 11 π.μ. στο Τόκιο. Φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 17%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα