«Ασταθής ακόμα η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα»

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κίνα
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 11:35

H οικονομική ανάκαμψη της Κίνας δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας παρά την πρόσφατη βελτίωση, όπως είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο κατά την ομιλία του στην έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταλιάν της Κίνας.

Ο κ. Γουέν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Κίνα θα βγει ισχυρότερη από την οικονομική κρίση, ωστόσο ακόμα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την πτώση της ζήτησης στο εξωτερικό.

Εννέα μήνες πτώσης στις εξαγωγές, πλεονάζουσας βιομηχανικής παραγωγής και αυξημένης ανεργίας έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε χάρη στο ρεκόρ δανεισμού και το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 586 δισεκ. δολαρίων.

Η πολιτική στήριξης της οικονομίας έχει «αποδώσει τους πρώτους καρπούς» και η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως δήλωσε ο κ. Γουέν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει «σοβαρή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται να γιορτάσει 60 χρόνια εξουσίας την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο και συγκεκριμένα σε ποσοστό 2% σε ετήσια βάση.

Πηγές: Associated Press, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα