Μαθήματα από την πτώχευση της Lehman

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 11:43

«Μαζική καταστροφή του παγκόσμιου πλούτου» προέβλεπαν τα στελέχη της Lehman Brothers Holdings Inc. στα εμπιστευτικά έγγραφα που αντάλλασσαν πριν την κήρυξη της μεγαλύτερης πτώχευσης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Επιπτώσεις για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απαξίωση των στοιχείων ενεργητικού των μικροεπενδυτών, συνταξιούχων» προέβλεπε ένα εμπιστευτικό έγγραφο της εταιρείας προς τα κυβερνητικά στελέχη που ήρθε στα χέρια της Bloomberg News.

Οι είκοσι ισχυρότεροι τραπεζίτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον και του διοικητή της Fed Τίμοθι Γκάιτνερ στις 13 Σεπτεμβρίου για κατάστρωση σχεδίου διάσωσης της Lehman ήταν τόσο απασχολημένοι με τη δική τους διάσωση που δεν αντιλήφθηκαν τη γενικότερη απειλή.

Το θέμα συζήτησης μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων ήταν “Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε την κατάρρευση της επόμενης εταιρείας;”», θυμάται ο διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch & Co., Τζον Τέιν. «Θα έπρεπε να συζητηθεί περισσότερο ο άμεσος αντίκτυπος στις αγορές από την κατάρρευση της Lehman», τονίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα