ΕΕ: Σε σημείο καμπής η οικονομία της Ευρωζώνης

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 12:39
UPD:13:22
REUTERS/THIERRY ROGE

Η οικονομία της Ευρωζώνης επέστρεψε πιθανότατα στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, εκτιμά η Κομισιόν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Παρουσιάζοντας σήμερα τις νέες οικονομικές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2% το τρέχον τρίμηνο και 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 0,1% που είχε καταγράψει το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

Όσον αφορά στο σύνολο του 2009, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του Μαΐου για συρρίκνωση 4,0%, ενώ εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4%.

«Η δυναμική ανάπτυξης... έχει κατά συνέπεια αναθεωρηθεί προς τα επάνω για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα στην αλλαγή του χρόνου αποδείχθηκε τόσο αδύναμο, που παρά τις νέες προοπτικές και το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα για το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη», προειδοποίησε η Κομισιόν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι σε σημείο καμπής», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια απέδωσε τις βελτιωμένες προοπτικές κυρίως στα άνευ προηγουμένου ποσά που διοχέτευσαν στην οικονομία οι κεντρικές τράπεζες και οι δημόσιες αρχές.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων ανάκαμψης που είχαμε εξαγγείλει για το τρέχον έτος και για το 2010 και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάρρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα για να εξασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χορηγήσουν πιστώσεις με λογικούς όρους όταν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορέσουν και πάλι να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

»Πρέπει επίσης να χαράξουμε μια σαφή, αξιόπιστη και συντονισμένη στρατηγική «εξόδου» από την κρίση για να επαναφέρουμε σταδιακά τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία και να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για να αυξήσουμε το δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης της Ευρώπης», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Οι εκτιμήσεις για κάθε χώρα

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η γερμανική οικονομία – η μεγαλύτερη της Ευρώπης – θα αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 0,7% και το τέταρτο τρίμηνο με ρυθμό 0,1%.

Η γαλλική οικονομία εκτιμάται ότι επεκτάθηκε με ρυθμό 0,4% το τρέχον τρίμηνο.

Η ιταλική οικονομία βγήκε από την ύφεση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ αντιθέτως η ισπανική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009.

Η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, πιθανόν να επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο και να επεκταθεί κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Βελτιώνονται οι εξωτερικές συνθήκες

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, η Κομισιόν τονίζει ότι δεν βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση. «Τα πρόσφατα στοιχεία για το εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και για την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, είναι ενθαρρυντικά», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Οι αναδυόμενες χώρες της Ασίας φαίνεται να προπορεύονται στην ανάκαμψη, ενώ η ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει ισχυρή, και η συρρίκνωση της οικονομίας ΗΠΑ έχει επίσης σταθεροποιηθεί. Η δέσμη μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης και οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να επανέλθουν σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς από το τρίτο τρίμηνο του έτους και μετά», τονίζει.

Συνολικά, η αναμενόμενη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στις νέες προβλέψεις (από 1,4% στις εαρινές προβλέψεις σε 0,7%). Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο διατηρήσιμη θα είναι η παγκόσμια ανάκαμψη και ποιοι παράγοντες θα τη διαμορφώσουν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2009

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι οι κίνδυνοι στους οποίους υπόκεινται οι αναπτυξιακές προοπτικές για το 2009 κρίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.

«Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δυσμενέστερων εξελίξεων, λόγω των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της βραδείας ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και της ακόμη εύθραυστης κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα», προειδοποιεί.

Πηγές: Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα