Ισχυρότερη κρατική παρουσία στην εποπτεία και τη ρύθμιση της οικονομίας επιθυμεί κατά μέσο το 67% των πολιτών σε 20 χώρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του BBC World Service.
Παράλληλα, το 60% τάσσεται υπέρ των περισσότερων κρατικών δαπανών για την ενίσχυση της οικονομίας.
Πολύ χαμηλότερη ήταν η υποστήριξη για τα σχέδια διάσωσης των τραπεζών, με τους περισσότερους Αμερικανούς, Γερμανούς και Μεξικανούς να τάσσονται κατά, αν και οι Βρετανοί είναι υπέρ.
Την ίδια στιγμή, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ της αύξησης των επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ενώ το 62% εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τις μεγάλες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.
Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις απέναντι στον τρόπο που οι κυβερνήσεις χειρίστηκαν την κρίση. Στην Κίνα (88%), την Αυστραλία (68%), την Αίγυπτο (63%), τη Βραζιλία (59%) και τον Καναδά (57%) εμφανίστηκαν τα υψηλότερα ποσοστά έγκρισης του κυβερνητικού έργου αναφορικά με την κρίση.
Ωστόσο, η αποδοχή ήταν χαμηλή στη Γαλλία (27%), το Μεξικό (9%), την Ιαπωνία (18%) και τις Φιλιππίνες (24%).
Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε διχασμός της κοινής γνώμης ανάμεσα σε αυτούς που είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση και σε αυτούς που δεν είναι.
Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι το 59% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών δεν έχουν διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στη χώρα τους. Οι πολίτες στη Γαλλία (84%), τη Ρωσία (77%), την Τουρκία (77%) και τη Γερμανία (76%) είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι με την οικονομική δικαιοσύνη.
Την έρευνα διεξήγαγαν το Globescan και το Program on International Policy Attitudes (Pipa) στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, με τη συμμετοχή 22,158 ατόμων σε 20 χώρες – Αίγυπτο, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδά, Κένυα, Κίνα, Μεξικό, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρωσία, Τουρκία, Φιλιππίνες και Χιλή.
Πηγή: BBC