Πιο δυνατή βγήκε η Κίνα από την κρίση

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 11:21

Εάν υπάρχει κάποιος που θα έλεγε ότι πέρασε μια «θετική» κρίση, αυτή είναι η Κίνα, παρατηρεί το Reuters.

Την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται για την τρίτη έκτακτη σύνοδο κορυφής σε διάστημα δέκα μηνών, η Κίνα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, καθώς εμφανίζεται πιο ισχυρή σε σύγκριση με την προ της κρίσης εποχή.

Βέβαια, η Κίνα είναι πολύ μικρή για να «σώσει τον κόσμο», αν και είναι η πρώτη οικονομία που βγαίνει τόσο αποφασιστικά από τη διεθνή οικονομική επιβράδυνση. Και όμως, το Πεκίνο έχει κερδίσει την εκτίμηση του υπόλοιπου κόσμου, καθώς με τις ενέργειές του σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο κατάφερε να παρακάμψει την κρίση και να προφυλάξει τις τράπεζές της από τον τυφώνα.

Ακόμη και οι παγκόσμιοι επενδυτές ακολουθούν το χρηματιστήριο της Σαγκάης, παρά την αξιοσημείωτη μεταβλητότητά του. «Η Κίνα κατέχει σήμερα κεντρικότερη θέση στην παγκόσμια σκηνή σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα», υποστηρίζει ο Μαρκ Ουίλιαμς από την Capital Economics στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ¶ντι Ρόθμαν, από την CLSA στη Σαγκάη, παρότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει επιφέρει αλλαγές στις ισορροπίες μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Η Κίνα, μολονότι δεν ανήκει επισήμως στην ομάδα των G8, έχει πλέον σημαντικό λόγο στη διεθνή πολιτική σκηνή, τονίζει.

«Στο παρελθόν η Κίνα αισθανόταν ενδεχομένως στις συναλλαγές με τη G8 ότι την αντιμετώπιζαν σαν τον νεώτερο, άπειρο ξάδερφο. Πλέον, όμως, μετά τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης απέδειξε ότι αξίζει να την αντιμετωπίζουν ως ίση», επισημαίνει ο Ρόθμαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα