ΕΕ: Σταθερή αύξηση στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων Ιούλιο και Αύγουστο

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 16:25

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου το φετινό καλοκαίρι, με τις ταξινομήσεις να αυξάνονται κατά 2,8% και 3% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα, ενώ εμφανής είναι η διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ των παλιών και των νέων κρατών της ΕΕ.

Η επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά τον Ιούνιο, μετά από 14 μήνες υποχώρησης, αποδίδεται κυρίως στην επίδραση των πακέτων κινήτρων που εκπόνησαν τα ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση της διεθνούς ύφεσης.

Ωστόσο, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ βρίσκονται σε επίπεδα κατά 8,2% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους και ανέρχονται σε 9.565.517 μονάδες.

Στην αύξηση συνέβαλαν τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των ταξινομήσεων κατά 5,1% και 7,8% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα. Αρνητική ήταν η εικόνα στα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σημειώθηκε πτώση 25% τον Ιούλιο και 35,2% τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο κρατών, θεαματική άνοδο κατέγραψαν οι ταξινομήσεις τον Ιούλιο στην Αυστρία (44,1%), ενώ βουτιά παρατηρήθηκε σε Λετονία (-86,6%) και Ιρλανδία (-77,1%). Τον Αύγουστο, πρωταγωνίστρια της ανόδου ήταν η Γερμανία (28,4%) και της καθόδου η Ρουμανία (-71,9%).

Εντυπωσιακή ήταν, τέλος, η μεταστροφή του κλίματος στην Ελλάδα, όπου οι ταξινομήσεις πέρασαν από αρνητικό έδαφος τον Ιούλιο (-18,3%) σε θετικό έδαφος τον Αύγουστο (15,3%), γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η μείωση του τέλους ταξινόμησης κατά 50% έως τις 7 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα