S&P: Ελλειμμα και χρέος οι μεγάλες προκλήσεις για το νικητή

Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την οικονομία
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 17:25
UPD:19:45

Τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θεωρεί η Standard & Poor's ως τη σημαντικότερη πρόκληση για το νικητή των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής στον οίκο αξιολόγησης Marko Mrsnik, «η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών είναι η σημαντικότερη πρόκληση, καθώς η αδυναμία συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών διαιώνισε την κατάσταση με το έλλειμμα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «μία άλλη πρόκληση σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα, η οποία διαβρώνεται λόγω του πληθωρισμού που παραμένει υψηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΟΝΕ και της απόκλισης στο κόστος ανά μονάδα εργασίας».

Την ίδια ώρα, η οικονομία παραμένει στο επίκεντρο της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αφορμή δηλώσεις της αρμόδιας πολιτικής εκκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Λούκας Κατσέλη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ για τις εκλογές Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με ανευθυνότητα προαναγγέλλει μεγαλύτερο δανεισμό, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Σημείωσε ακόμη πως η συνταγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μία: «δάνεια, χρέη και φόροι».

Απαντώντας η κ. Κατσέλη, πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δήλωσεών της: «Αντί η ΝΔ να απολογείται για το πώς έφτασε το Δημόσιο στο σημείο να χρωστάει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ σε διάφορες κατηγορίες πολιτών, επιδίδεται σε αλίευση και παρερμηνεία δηλώσεών μου. Η δήλωσή μου ήταν ξεκάθαρη. Το Δημόσιο θα αναγκαστεί και πρέπει να πληρώσει τις οφειλές του».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατύπωσες νέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική, απορρίπτοντας τις κυβερνητικές βολές για τις οικονομικές εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόγραμμα για την κρίση.

Με αφορμή τις χθεσινές επισημάνσεις του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, σημείωσε πως η δήλωσή του αντανακλά τη δυσπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολιτικές των τελευταίων 5,5 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα