ΔΝΤ: «Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη»

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 09:29

Οι ασιατικές χώρες έχουν τεθεί επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, η οποία, όμως, εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Polityka, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα βυθιστεί στην ύφεση για δεύτερη φορά κατά την τρέχουσα κρίση.

«Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε, σημειώνοντας πως τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την παγκόσμια οικονομική σταθεροποίηση. «Κάποιες χώρες έχουν επιστρέψει, μάλιστα, στο μονοπάτι της ανάπτυξης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, αν και η Ασία έχει τα ηνία εδώ, η κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη και στην Αμερική και τη δυτική Ευρώπη.

«Παρόλ’ αυτά, η ανάκαμψη παραμένει πολύ εύθραυστη. Η ιδιωτική ζήτηση παραμένει αδύναμη, οι οικονομικές εντάσεις επηρεάζουν την κατανάλωση, το οποίο σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελεύθερες πηγές στην οικονομία, και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για κάποιο διάστημα ακόμα», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Στρος-Καν υποβάθμισε ορισμένα σενάρια περί δεύτερου γύρου της παγκόσμιας ύφεσης, τονίζοντας ότι το χειρότερο μέρος της βρίσκεται πίσω μας. «Η παγκόσμια οικονομία θα αποκτήσει δυναμική μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και το 2010.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα