ΟΟΣΑ: Απώλειες 25 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2010

Λόγω της οικονομικής ύφεσης
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 15:41
UPD:15:45

Έως και 25 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι τα τέλη του 2010, λόγω της οικονομικής ύφεσης, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επικαλούμενος την άνοδο του ποσοστού ανεργίας στα κράτη – μέλη του κοντά στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς οργανισμού, συνολικά 15 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν από τα τέλη του 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2009, ενώ άλλες 10 εκατ. θέσεις πιθανόν να χαθούν μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς, παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

«Η παγκόσμια οικονομία πράγματι ανακάμπτει», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απασχόληση είναι το τελικό κριτήριο της τρέχουσας κρίσης. «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι νικήσαμε επειδή βλέπουμε τους οικονομικούς δείκτες να ανεβαίνουν», τονίζει.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας στα κράτη – μέλη του έχει ήδη αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας στο 8,3% τον Ιούνιο από 5,6% που ήταν στα τέλη του 2007.

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση για τον Ιούλιο κάνει λόγο για άνοδο του ποσοστού ανεργίας στο 8,5%.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, πάντως, ότι οι προοπτικές για την αγορά εργασίας θα ήταν ακόμα χειρότερες, αν οι κυβερνήσεις δεν είχαν λάβει μέτρα δημοσιονομικού και νομισματικού χαρακτήρα. Αυτή η ύφεση οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες θέσεων από όλες τις υφέσεις που έχουν σημειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα