Στο 8,9% η ανεργία στο β' τρίμηνο

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 12:13
UPD:12:30

Στο 8,9% αυξήθηκε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2009 από 7,2% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Στο πρώτο τρίμηνο του 2009, το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 9,3%.

Σημειώνεται ότι το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τη Eurostat, στο 9,5% τον Ιούλιο από 9,4% που ήταν τον Ιούνιο.

Από την έρευνα της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε 53,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (12,5%) είναι σχεδόν διπλάσιο από των ανδρών (6,3%), ενώ από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (17,7%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 22,6%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (13,0%), σε όσους έχουν τελειώσει το τριτάξιο γυμνάσιο (10,7%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (10,0%). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού (6,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (6,3%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 29,3% του συνόλου. Επισημαίνεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 43,0% του συνόλου των ανέργων.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (9,8% έναντι 8,8%). Επίσης, το 73,0% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 52,3%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 12,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 11,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 6,4% και στην Πελοπόννησο με 7,5%.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, από την έρευνα προκύπτει ότι στον πρωτογενή τομέα υπήρξε αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (2,1%). Αύξηση παρουσιάζεται και στον τριτογενή τομέα (0,1%), ενώ ο δευτερογενής, αντίθετα, παρουσιάζει μείωση της τάξης του 6,4%.

Οι κλάδοι του τριτογενούς τομέα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είναι ο κλάδος της ενημέρωσης και επικοινωνιών (11,2%), και ο κλάδος των δραστηριοτήτων νοικοκυριών ως εργοδότες (18,7%).

Στο δευτερογενή τομέα, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν ο κλάδος των ορυχείων και λατομείων (22,2%) και ο κλάδος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (15,5%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 6,0% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 47,6% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 8,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα